неделя, 16 октомври 2011 г.

Марокански чай / Te marocchino




Ментовият чай е напитка, която присъства ежедневно в живота на мароканците. Пие се по всяко време, а приготвянето и сервирането му е цял ритуал. За първи път опитах такъв чай това лято и от тогава съм омагьосана от аромата му!



Продукти:


1л. вода
1с.л. зелен чай (на топченца)
5с.л. захар
1 връзка мента


*В чайник сложете водата да заври.
*Прибавете захарта, зеления чай и последна ментата.
*Оставете да ври около две, три минути.
*При наливане не се прецежда.
*Чаят се налива от високо.



5 коментара:

  1. Чаят с мента е страхотен!
    Много хубав сет за чай имаш ,Деси,хареса ми!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам чай! Особено пък ако е поднесен по този изискан начин. Браво, Деси :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси Елексир!
    Зори аз пък не бях фен на чая доакто не опитах този :)

    ОтговорИзтриване
  4. Деси, заради тези снимки отивам да си кипна едно чайче;)
    Е, вярно нямам такова красиво съоръжение, но мента имам:-)
    Благодаря, че ме стопли в това хладно време!

    ОтговорИзтриване
  5. хубав е, само при мароканския и турския чай не ми харесва, че оставят листата вътре на зеления чай и вкуса накрая става на дръжки от чай. Тъй като зеления, черния и другите чаеве се запарват по 3-5 минути /по провилата на искуството/, след това почват да отделят дъбилни вещества, горчиви и дразнещи стомаха.
    Но иначе във варианта Марокански чай със запарване за 5 минути мисля че е прекрасен и наистина благодаря за прекрасните снимки

    ОтговорИзтриване