събота, 3 март 2012 г.

Нахут с пилешко месо по марокански




За съжеление нямам много информация относно това ястие, незнам дори как се казва, но в едно мога да ви уверя - много е вкусно!
Една позната която е женена за мароканец ме научи как да приготвям тазии вкусотия. Знам, че се приготвя в голям глинен съд, но незнам как се казва. При липсата на такъв може да се използва широк тиган или тавичка. Ще дам приблизителни продукти за четири порции.

Продукти:

2 пилешки бутчета (разделени на горни и долни-общо четири парчета)
270-300гр. нахут от консерва
100-150мл. доамтен сок
1 глава лук
1/2 кафеена лъжичка джинджифил
1/2 кафеена лъжичка шафран
1/2 кафеена лъжишка куркума
2 кафени лъжички червен пипер
сол на вкус
1 с.л брашно
маганоз
олио

*Запържете пилешкото в малко олио заедно със ситно нарязаният лук.
*Прибавете всички подправки освен магданоза.
*Добавете вода колкото да покрие месото и оставете да къкри на слаб огън.
*Когато месото е сварено добавете доматеният сос и измитият нахут. При необходимост добавете още малко вода.
*Варете още около 5 минути на тих огън.
*В малко олио запържете брашното и го прибавете към врящото ястие.
*Варете още около минута, две.
*Свалете от котлона и поръсете обилно със свеж магданоз.

4 коментара:

  1. Чудесно предложение:)
    В Мароканската кухня използват "тажин" - керамичен съд, със странен капак, в който се задушават чудесно продуктите!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Дани благодаря за пояснението. Виждала съм съда, но незнаех как се казва.
    Аз съм очарована от сладките им, но за съжаление не разполагам с никакви рецепти.

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е много хубаво, но постарайте се да пишете грамотно, моля : съжАление, не знам !!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е доста вкусно само не знам от къде да намеря този шафран, до сега не съм готвила с него, понеже знам че е доста скъп, но е ароматен и все пак не ти трябват килограми, а само няколко грама за да се получи един истински марокански вкус.Рецептата е божествена и още тези дни ще се опитам да приготвя всичко.Много благодаря и за подробното описание,което ни давате и с това за водата беше важно да знаем дали да доливаме още или просто да чакаме да се изпари.Може с едни обикновени продукти, но благодарение на подправките да се получи уникален вкус.

    ОтговорИзтриване