неделя, 4 септември 2011 г.

Тирамису / Tiramisu





Смело мога да твърдя, че това е любимият ми италиянски десерт. Лятото го приготвям поне веднъж седмично. Рецептата която ползвам е на Йоана и според мне точно в тази рецепта се крият идеалните мерки за едно превъзходно тирамису. Аз обаче съм увеличила малко маскарпонето.


Продукти за крем Забайон:                                     Ingredienti per la crema Sabayon:

4 жълтъка                                                                      4 tuorli
100гр. захар                                                                   100g. di zucchero
120мл. вино Марсала                                                   120ml. di vino Marsala


500гр. маскарпоне                                                        500g. di mascarpone
250гр. сладкарска сметана                                           250g. di panna



*Жълтъците и захарта се разбиват с миксер в огнеопорен съд.
*След като побелеят се прибавя виното и съдът се поставя в тенджера с вряла вода.
*Кремът се разбърква непрекъснато с дървена лъжица до неговото сгъстяване.
*Отнема между 15 и 20 минути.
*След като кремът е готов продължава да се бърка непрекъснато докато изстине.
*Може да поставите съдът със Забайона в тенджера със студена вода и лед. Така ще се ускори процесът на охлаждане.
*В дълбока купа се разбива сметаната и към нея се добавя маскарпонето.
*Всичко се разбърква много добре след което се добавя и охладеният Забайон.




За сиропиране:                                                         Per lo sciroppo:

150мл. силно кафе                                                 150ml. di caffe ( forte )
2с.л. захар                                                               2 cucchiai di zucchero
100мл. вино Марсала                                            100ml. di vino Marsala


*Кафето се приготвя и в него се ратвая захарта.
*Добавя се виното и се разбърква. Оставя се на страна.


Трябват ни още:
 2 пакетчета Савоярди (в опаковката са 4)
горчиво какао за поръсване на готовото тирамисуто

Abbiamo bisogno ance di:
2 confezioni  Savoiardi (nel pacchetto sono 4)
cacao amaro

*Застиламе квадратен съд с домакинско фолио.
*Изсипваме 1/2 част от крема.
*Сиропираме полвината савоярди и ги редим отгоре.
*Покриваме с останалата част от крема и повтаряме процедурата с бишкотите.
*Завиваме с домакинско фолио и прибираме за една нощ в хладилника.
*Охладеното тирамису се обръща в подходящ съд и се поръсва обилно с какао.

Няма коментари:

Публикуване на коментар