събота, 9 юли 2011 г.

Пържена вода (Aqua fritta)





Интересено име зад което се крие най-обикновенно ястие. Aqua fritta е специалитет от района Тоскана - вкусът наподобява лазаня, но не съвсем. Приготвя се главно с гъби но понякога се добавят и трюфели които предават един неповторим аромат на ястието. Стига приказки нека да преминем към рецептата!

Продукти за тава с 26х16см.:

150гр.хляб без кората (толкова филиики колкото да покрият дъното на тавата)
300гр. гъби
1л. бешамел
50гр. краве масло
сол
черен пипер
скилидка чесън

*Хлябът се препича след което се нарязва на много малки кубчета и се слага на дъното на тавичка.
*Нарязаните на дребно гъби се изпържват в кравето масло заедно със чесъна. Посолява се на вкус и се изсипват върху хляба.
*Отгоре се излива бешамелът.
*Всичко се оставя да преседи 15 минути.
*Пече се на 180С за около 40 минути.


! На снимките хлябът е нарязан много на едро и съм сложила помалко от литър бешамел. Пак беше вкусно но този път с горните пропорции беше супер.
Половиката е ял този специалитет в ресторант преди време и на принципа проба грешка открихме правилните пропорции.
Опитаите вкусни е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар