събота, 9 юли 2011 г.

Торта Saher




Една приятелка италиянка преди повече от две години ми беше дала книга за италиански десертии- тази рецепта я имам от там. За първи път я приготвям сега. В интерес на истина бях въобще забравила за тази торта, но преди няколко дни съвсем несъзнателно Аелис ме подсети с неиния сладкиш "Сахер"


Продукти за форма с диаметър 24см.:

170гр. брашно
170гр. краве масло
150гр. наурален шоколад
150гр. пудра захар
5 яйца
1с.л. бакпулвер
1 ванилия

За намазване:

300гр. конфитюр от каисии
3с.л. прясно мляко

За глазурата:

150гр. наурален шоколад
30гр. краве масло
100гр. пудра захар
3-4с.л. прясно мляко


*Кравето масло се разбива заедно със захарта и ванилията до получаване на гладка смес.
*Към получилият се крем се добавят един по едни жълтъците и се разбива много добре.
*Шоколада се разтапя на водна баня и се добавя към горната смес и отново се разбърква хубаво.
*В друг съд се разбиват белтъците на сняг и към тях се прибавя брашното и бакпулвера-всичко се разбърква много добре.
*Белтъчната смес се изсипва при маслената и всичко се разбърква хубаво.
*Получената смес се изсипва в тавичка застлана с пекарска хартия.
*Пече се на 180С за 40 минути.
*След като изстине блатът се разрязва на 2 части.
*Конфитюрът се разбърква с прясното мляко и с него се слепват двата блата.
*Шоколада се разтапя на водна баня и към него се прибавя кравето масло.
*Доавя се пудрата захар и млякото и всичко се разбърква добре.
*Тортата се залива с глазурата и се прибира в хладилника за една нощ.


1 коментар:

  1. Деси , страхотна торта!Радвам се, че моят сладкиш те е подсетил за това шоколадово изкушение:).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване