понеделник, 27 юни 2011 г.

Cassata al forno Siciliana




Много вкусен и мно бърз за приготвяне десерт. В къщи го похапваме поне веднъж седмично и предимно го приготвя половинката. Една колежка италианка ми сподели рецептата, която има от свекърва си която е от Сицилия.


Продукти за форма с диаметър 24-26см.:

300гр. брашно
100гр. захар
100гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
1 бакпулвер
щипка сол


Разтапям кравето масло заедно с щипката сол на слаб огън. Останалите продукти се смесват в купа и към тя добавям вече разтопеното масло. Всичко това обърквам с помощта на лъжица до получаване на смес с вид на трохи.Изсипвам ¾ част от трохите в тава застлана с хартия за печене и притискам добре с ръка.
След което приготвям крем от:

500гр. рикота
120гр. захар
100гр. горчив шоколад

Шоколадът разтапям на тих огън след което го прибавям към рикотата и захарта и разбърквам всичко с лъжица. Така полученият крем изсипвам във формата върху тестото и отгоре поръсвам с останата ¼ част от трохите.Пека в предварително загрята фурна на 180 С за 30-35 минути. Готовият сладкиш поръсвам с пудра захар докато е още топъл. След като се охлади вадя от формата в която е печен и сервирам в подходящ поднос.


3 коментара:

  1. Много съблазнителен изглежда този сладкиш - особено на последната снимка. Допадат ми съставките и ще го пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно Деси!СОчен и ароматен!И снимките са страхотни!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет ще се радвам да ти хареса! В къщи е на почит.
    Бети благодаря ти за милите думи!
    Хъбави почивни дни!

    ОтговорИзтриване