неделя, 26 юни 2011 г.

Понички (първи вид) / Bomboloni

Тук в Италия има едни много вкусни понички наречени Бомболони. Страшно много ги харесвам и съм се заела с тежката задача да намеря рецептата за тях. Мога с пълно разочарование да кажа, че първият ми опит за приготвянето на пухкави италиянски Бомболони е неуспешен, но за сметка на това пък ми се получиха едни много вкусни понички с лимонов дъх!



Продукти:                                                Ingredienti:

420гр. брашно                              420gr. farina
100гр. захар                                  100gr. zucchero
кората на един лимон                  la scorza grattugiata di 1 limone
60гр. краве масло                         60gr. burro
25гр. бирена мая                          20gr. lievito di birra
щипка сол                                     sale

олио за пържене                          olio per friggere
пудра захар за поръсване            zucchero a velo per cospargere
течен шоколад                             cioccolato


В купа се разбъркват пресятото брашно, захарта, настърганата кора на лимона и щипката сол. Прави се дупка в средата и се добавя разтворената мая в 120мл. хладка вода. В процеса на месене е вероятно да се наложи да добавите още малко вода (зависи от брашното с което работите). Замесва се еластично твърдо тесто което се поставя в намаслена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за два часа след което тестото се разточва на кора с дебелина 1см. С помоща на две чаши-една малка и една по-голяма изрязваме поничките. Набрашнените понички се подреждат върху кърпа и се завиват- така престояват още един час.
Пържат се в не много горещо олио. Готовите понички се поставят за малко върху домакинска хартия след което се поръсват обилно с пудра захар или се мажат с шоколад.
Добър апетит!

Setacciate 400gr. di farina con lo zucchero, poco sale e la scorza di limone. Formate la fontana e untievi il lievito stemperato in 100ml. d'acqua tiepida e il buro ammorbidito.
Impastatae aggiungendo un po d'acqua tiepida e lavorate la pasta per circa 10 minuti finche diventera elastica. Mettete il composto in un recipiente, copritelo, riponetelo in luogo caldo e fatelo lievitare per 2 ore.
Trascorso questo tempo, stendete con il matterello l'impasto in una sfoglia spessa 1sm. , quindi con uno stampino tondo di 10sm. o con un bicchiere di pari dimensioni, ricavate tanti dischi, praticatevi un foro centrale con uno stampino piu piccolo e lasciateli riposare su un telo infarinato per 1 ora, coprendoli con un altro telo. In una padella fate scaldare l'olio e friggetevi i dischi di pasta pochi per volta, girandoli una volta.
Sgocciolate i bomboloni man mano che saranno pronti servendovi del ''ragno'', adagiateli su carta assorbente affinche perdano l'unto in eccesso, cospargeteli di zucchero a velo e serviteli ben caldi in tavola.

L'ENCICLOPEDIA DELLA CUCINA ITALIANA
Piccola pasticceria

Няма коментари:

Публикуване на коментар