петък, 3 май 2013 г.

Козунак

Остава два дни до велик ден и доста от вас са приключили с големите приготвления - боядисване на яйца, правене на курабийки, месене на кифли и козунаци. Аз обаче все още нищо не съм направила! Онзи ден правих за първи път козунак в новата ми придобивка - хлебокерна на Мoulinex и не, че се фукам ама такива конци не бях очаквала :) Все пак това е първата ми машина за хляб и още се опознаваме.
Рецептата е на Evjeni от форума на БГ мама.


Продукти:

125 мл. топло прясно мляко
3 яйца със стайна температура
100 гр. мазнина - половина краве масло (свинска мас) другата половина зехтин (олио)
около 500 гр. брашно
10 гр. суха мая
150 гр. захар
щипка сол
настъргана лимонова кора

По желание: стафиди
За намазване: 1 жълтък разбит с 1 с.л. олио и 1с.л. прясно мляко
За поръсване: захар, бадеми (сусам, мак)


*Сложете продуктите в контейнерът на машината за хляб, в редът в който са записани.
*Включете машината на програма тесто (час и половина при мен).След като мине половин час и свърши да меси, изключете и включете машината отново, без да изчаквате да втасва. Чак след трето замесване оставете програмата до край.
*Ако сте решили да слагате стафиди трябва да го направите при последния цикъл на месене.
*След като тестото втаса го извадете на леко набрашнен плот и оформете по ваш избор.
*Аз оплетох козунак с четири фитила. За по изразителни конци, засучете хубаво, всеки един фитил около оста му и чак след това преминете към плетене на козунака.
*Сложете изплетеният козунак в желаната от вас форма - в моя случай е тава с дължина 31см. Оставете да втаса около 30 минути.
*Намажете козунакът с разбитият жълтък и поръсете с избраните от вас неща. Пъхнете в студена фурна и включете на 170 - 180 С.
*При печенето внимавайте козунакът да не загори отгоре. Когато придобие желаният от вас цвят, покрийте с алуминиево фолио.
*Козунакът е готов когато при набождане с клечка, тя излиза суха.
*Оставете да се охлади върху метална скара или увийте в дебела кърпа.

Да ви е сладко!


А това тук е хлебопекарната ми. Дано да ми служи вярно дълги години!


5 коментара:

  1. Разкошен! А пекарната е неоценим помощник у дома за всяко тесто! Да ти е честита и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотни конци, предполагам, че и вкусът ще е още по-страхотне! Честита нова придобивка, още много такива красоти да направиш с нея :) Весели празници! Ани :)

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна, тепърва ще се радваме и ще експлоатираме новата домашна помощница :)
    Ани, за вкуса незнам, не съм го опитвала.
    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  4. Деси, много приятно и вкусно местенце си създала. Чудесен козунак!
    Поздрави, Михаела!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Михаела, радвам се, че ти харесва!

    ОтговорИзтриване