неделя, 6 май 2012 г.

Виенски кифли




Рецептата е от "Кулинарна енциклопедия" на Асен Чаушев.

Продукти за 10 кифли:

около 600гр. брашно
8гр. сол
18гр прясна мая
40гр. захар
40гр. слънчогледово олио
31гр. краве масло
120гр. хладка вода


*Маята се разтваря във водата.
*В куоа се изсипва част от брашното и в средата се прави кладенче, в центъра на което се изсипват захарта, солта, олиото и леко затопленото краве масло.
*Добавя се и водата.
*От посочените продукти се замесва твърдо тесто (възможно е да не изразходите всичкото количество брашно).
*Покриите  тестото с кърпа и оставете на топло да втаса за около 40 минути.

*За намазването на кофлите е необходимо малко попарено брашно, което се приготвя като една супена лъжица брашно се залива с малко вряла вода и се разбърква. Оставя се на страна за около 20 минути. Получава се смес приличаща на лепило за тапети - рядка каша.


*Разделете тестото на 10 топки и разточете всяка една на тънко.
*Навиите на тънко руло и прегънете кифличките във формата на подковки.
*Наредете в намазнена тава.
*С помощта на четка намажете кифлите с попареното брашно.
*Печете на 180 С до получаването на златист цвят.



Сервирайте кифличкките за закуска, поднесени с краве масло, мармалад или течен шоколад. Чудесно си подхождат с чаша чай или топло мляко!



9 коментара:

  1. Това ли са тези *виенски кифли с каничка кафе*?
    Изглеждат вкусно....
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Хубави кифлички, интересно с попарено брашно:) Не знаех.Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Живка, мисля, че са те, но не ги носи хазяйката :)

    ОтговорИзтриване
  4. Навремето основно с тях се прехранвах- с чаша кафе сутрин са прекрасни!
    Поздравления , Деси!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са хубави кифличките, Деси!

    ОтговорИзтриване
  6. пробвах да ги направя, но това брашно 600 гр... та аз дори и половината не използвах, или брашното е много или течността е малко, бихте ли си проверили рецептата?

    ОтговорИзтриване