неделя, 4 март 2012 г.

Питки за хамбургер




Рецептата за тези страхотни питки е на Миланова. Получиха се наистина много мекички и веднага отиват в графа "любими"!

Продукти:

525гр. брашно
1с.л. сол
2с.л. кафява захар (може да я замените с бяла)
1 пакетче суха мая
150мл. хладко прясно мляко
около 150мл. хладка вода
семена по избор за поръсване
малко топло прясно мляко за втасалите питчици

*Смесете брашното и солта в дълбока купа.
*Направете кладенче и изсипете маята и едната лъжица захар в него. Добавете малко топло мляко и покриите с малко брашно.
*Оставете за няколко минути да шупне след което прибавите останалата захар, прясно мляко и хладка вода за получаването на меко тесто.
*Месете около пет минути с миксер и бъркалки за тесто.
*Полученото меко и еластично тесто разделете на 5-7 питки.
*Наредете питките в намаслена тава като ги поставяте на разстояние една от друга. Подуват се доста.
*Покриите с кърпа и оставете да втасат докато удвоят обема си.
*Загреите фурната на 200 С.
*Намажете питките с топло прясно мляко и ги поръсете обилно със семенца - сусам, мак и т.н.
*Печете около 30 минути.
*Питките са готови когато имат златист цвят и при потуяване се усещат кухи.
*Оставете ги да изстинат върху решетка.



От тук на татък сами изберете с какво да ги напълните. Истината е, че ние въобще не стигнахме до частта с хамургерите...изядохме си ги така, без нищо :)




2 коментара:

  1. ДЕСИ, страхотни са станали питките...и аз бих си ги хапнала без нищо ,толкова са апетитни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Бяха страхотни, нищо не остана!

    ОтговорИзтриване