понеделник, 6 февруари 2012 г.

Лучник



От около три месеца съм хвърлила око на този лучник на Ева Тонева обаче все ми обягва приготвянето му. За щастие обаче в почивните дни му доиде времето...мога само да кажа, че искрено съжалявам, че не съм го приготвила още в момента в който го видях за първи път!
Получи се разкошен, а в комбинация с чаша аиран моменталното изяждане на поне две парчета е гарантирано. Спазих почти всички указания на Ева само промених малко плънката.

Продукти за тестото:                                                         Необходими са още:

450-500гр. брашно                                                            1 яйце
25гр. бирена мая                                                               1с.л. прясно мляко
250мл. хладка вода
1с.л. захар
1с.л. сол
2с.л. зехтин


*Разтворете маята и захарта в половината от бодата. Покриите с кърпа и оставете да втаса за 10 минути.
*В купа пресеите брашното и солта. Направете кладенче и излеите втасалата мая и останалата част от водата.
*Замесете меко тесто като кам края добавите зехтина и премсите много добре.
*Поставете тестото в намазнена купа и покриите с кърпа.
*Оставете да втаса докато удвои обема си.


Продукти за плънката:

300гр. лук
50гр. праз
100гр. сурова наденица (кайма)
2с.л. олио
1 домат
сол
червен пипер
черен пипер
чубрица

*Надробете наденицата на ситно и я запържете в олиото.
*Добавете ситно нарязаните лук и праз и задушете на слаб огън докато омекнат.
*Добавете подправки на вкус и ситно нарязаният домат.
*Оставете да поври за няколко минути докато водата от домата се изпари.


*Подгответе тава с диаметър 28см. и я намажете с олио.
*Втасалото тесто разделете на две равни части една от които разточете на кръг по-голям от диаметъра на тавата. (около 35см.)
*Поставете разточеният блат в тавата така, че остатъкът от тестото да излиза от вън.
*Намажете много тънък слои олио и сложете част от плънката.
*Останалата част от тестото разделете на две равни части и ги разточете на блатове с големината на тавата в която ще се пече лучникът.
*Поставете единият блат и покриите с част от плънката, а отгоре сложете вторият блат.
*Намажете блата с много малко олио и изсипете останалата част от плънката.
*Затворете лучникът като използвате тестото от първия блат, което е извън тавата.
*Разбите яйцето заедно с прясното мляко и намацете обилно лучника.
*Пъхнете тавата в студена фурна и пуснете на 180 Ц.
*След като фурната загрее напълно печете още около полвин час лучникът.
*Готовият лучник се намазва с олио или зехтин и се покрива скърпа за около 20 минути.



Лучникът е още по вкусен на следващият ден!

7 коментара:

  1. Докато намеря време да пиша колко ми хареса твоят торта и какво да видя :) Лучникът изглежда много, много апетитно и с една неустоима златиста коричка! Не съм хапвала от детските си години :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Лучника наистина изглежда апетитно.Никога не съм опитвала лучник, и е крайно време да пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитен, супер е станал!

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден е,Деси!Направо да си оближе човек пръстите и да си поиска още!
    Супер е!

    ОтговорИзтриване
  5. Как да не му хвърлиш окол, цялата ще се хвърля към него, ако ми попадне наблизо;)
    Много добре си се справила!
    Поздравления! А при Ева винаги има какво да се вземе;)

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда! Снимките са много изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
  7. Габи аз за първи път похапнах лучник и съм очарована.
    Веси смятам, че е крайно време да си поправиш грешката. Няма да съжаляваш повярвай ми.
    Траяна благодаря!
    Елексир много си права.
    Мъх благодаря ти. При Ева всичко е толкова вкусно и красиво поднесено-никога няма да стигна на нейното ниво.
    Кокона благодаря.

    ОтговорИзтриване