събота, 4 февруари 2012 г.

Лесна торта и награда



Много отдавна не съм публикувала нищо тук, но да не си помислите, че в къщи сме останали гладни и я караме на фотосинтеза :) Не, не просто в последно време не ми остава много  време за снимане и седене пред компютъра.Днешната рецепта отново не е моя, но страшно много ми допадна и реших да я споделя с вас. Видях я преди около два дни в блога на Йоли и ме грабна с това, че няма нужда да седиш часове в кухнята и да бъркаш блатове, кремове и т.н.
Украсата пък взаимствах от Руми също така добавих и кафе като нея... с две думи от мен остана само изпълнението и най-приптната част - ИЗЯЖДАНЕТО :)

Продукти за "блата":

300гр. Савоярди
1 кафеена чаша прясно мляко
1/2 кафеена чаша кафе
4с.л. ром

*Сварете прясното мляко и към него добавете кафето и рома.
В дълбока купа натрошете савоярдите на 2-3 и ги напръскайте с полученият сироп.


Продукти за крема:

250гр. краве масло на стайна температура
4с.л. пудра захар
5 яйца
100гр. захар
3с.л. горчиво какао
2 пакетчета ванилия


*Разбиите яйцата, ванилиите и захарта на водна баня до получаването на гъср пухкав крем. Водата не трябва да завира за да не сготвите яйцата! Полученият крем оставете на страна да изстине напълно.
В друга купа разбъркаите хубаво кравето масло заедно с пудрата захар. След като се получи гладък крем добавете и какаото. Накрая смесете яйченият крем заедно с масления.



Продукти за крокана:

1/2 ч.ч натрошени орехи
1/2 ч.ч захар

*Разтопете захарта и след като се карамелизира добавете натрошените орехи. Разбуркайте много добре и изсипете полученият крокан върху фолио. Оставете да изстине напълно и го натрошете на дребно.


За шоколадовия ганаш:                                                                  

100гр. натурален шоколад
50гр. млечен шоколад
100мл. сладкарска сметана

*Сметаната се загрява на котлона до точка на кипене и се изключва. Добавя се натрошеният шоколад и се бърка непрекъснато до неговото разтапяне. Полученият ганаш трябва леко да се охлади след което заливаме тортичката с него.


За розичките:

+100мл. разбита сметана смесена с 2 лъжици от шоколадовия ганаш


*В купата където се намират савоярдите излеите кремът и натрошеният крокан и разбъркайте всичко много добре.
*Сложете тортен ринг върху подходяща чиния и вътре изсипете полученото "тесто".
*Загладете отгоре и приберете в хладилника за една нощ.
*На следващия ден внимателно отделете ринга от тортата и украсете.

 Искам да благодаря на Мони за милия жест който ми напраи-една наградка!

Аз от своя страна искам да я споделя с всички вас приятели. Нека всеки който прочете тази публикация се чувства награден!


3 коментара:

  1. Прекрасна и наистина бърза торта!
    Честита наградка!

    ОтговорИзтриване
  2. Деси, усети се отсъствието ти :) Радвам се, че ни представяш тази вкусна тортичка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета!
    Зори надявам се да наминавам по-честичко от тук :)
    Хубав и малко по-топъл утрешен ден!

    ОтговорИзтриване