неделя, 27 ноември 2011 г.

Картофени кюфтенца с шафран / Krocchette di patate allo zafferano



Рецептата за тези кюфтенца са от едно списание "ZAFFERANO Passione rossa" Още като ги видях и реших, че това ще е гарнитурата за днешната вечеря...определено влизат в графа "ЛЮБИМИ"!

Продукти:                                                                       Ingredienti:

500гр. картофи                                                          500g. di patate
1 яйце                                                                        1 uovo
1 жълтък                                                                    1 tuorlo
40гр. настърган пармезан                                         40g. di parmigiano reggiano grattugiato
няколко стръка магданоз                                           un ciuffo di prezzemolo
галета                                                                          pangrattato
брашно                                                                        farina
1 моцарела                                                                  1 mozzarella
1 пактче шафран                                                         1 bustina di zafferano
1/2 чаша прясно мляко                                              1/2 bicchiere di latte
слънчогледово олио за пържене                              olio di semi di girasoli per friggere                    
сол                                                                               sale

*Сварете картофите за около 30 минути. Обелете ги и ги намачкайте на пюре.
*Към полученото пюре добавете пармезана, нарязаната на кубчета моцарела, жълтъка, шафрана, прясното мляко,ситно нарязания магданоз и сол на вкус.
*Разбъркайте добре и оставете да изстине.
*С влажни ръце направете кюфтенца с големината на орех.
*Оваляйте първо в брашно, после в разбитото яйце и накрая в галетата.
*Пържете в  сгорещено олио.
*Сервирайте още топли.


*Cuocete le patate per circa 30 minuti. Sgocciolatele, sbucciatele e riducetele a pure.
*Mescolate il pure ottenuto con il parmigiano grattugiato, la mozzarella tagliata a dadini, il tuorlo d'uovo, lo zafferano, il latte , il prezzemolo tritato finemente e sale.
*Versate il composto su una spianatoia e lasciatelo intiepidire.
*Prelevate un quantitativo della grandezza di una noce.
*Passatele prima nella farina, poi nell'uovo sbattuto e infine nel pangrattato e friggetele in abbondante olio caldo.
*Servite bollenti.

5 коментара:

  1. ОХХХ ..олях се направо ....много примамливи кюфтенца а и много ги обичам под втякаква форма картофките.
    Второто снимка направо ми изкриви зрението ..много хубава.
    Хубава и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Просто прекрасни! Искам да попитам по колко грама са моцарелата и шафрана?

    ОтговорИзтриване
  3. Определено влизат и в моята графа "любими"

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са! Непременно ще се пробват:)

    ОтговорИзтриване
  5. Незнам колко грама е една моцаре - необходима ти е една топка (така се продават), шафрана едно пликче!
    Траяна, Zi4e радвам се, че ви харесват!

    ОтговорИзтриване