Една много любима рецепта!
Продукти за тестото:
500гр. брашно тип 0
250мл. вода
15гр. захар
10гр. сол
50мл. зехтин
40гр. бирена мая
Необходими са още:
зехтин
моцарела
прошуто кото
розмарин
*Маята и захарта се разтварят в хладка вода.
*В купа се изсипват останалите продукти и се прибавя водата.
*Замесва се меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 20-30 минути.
*Взема се част от тестото и се разточва кора с дебелина не повече от 5мм.
*Поставя се в намаслена тава и отгоре се покрива с моцарела и прошуто - толкова колкото искате.
*Разточва се втора кора и с нея се покрива първата.
*Притиска се добре по края.
*Фокачата се надупчва с вилица и се оставя да втаса още 20 минути.
*Поръсва се със зехтин и розмарин след което се пече на 200 С в предварително загрята фурна.
От тази доза правя две фокачи. Тестот е хубаво също и за пици.
Деси,фокачата ти е убийствена,много ми харесва!
ОтговорИзтриванеТрябва да я опитам непременно!Благодаря за идеята!
Хубава вечер пожелавам!
Благодаря, почти съм убедена, че ще ти хареса!
ОтговорИзтриванеФокачата ти е много изкусителна !
ОтговорИзтриванеИ аз бих искала да я направя ,но каква е бирената мая ,чувала съм за такава но за лечебни проблеми :)
Геви
Никога не съм правила фокача и предполагам че ще ти открадна рецептата за да си направя в къщи. много хубави изглежда.
ОтговорИзтриванеВеси
Геви, бирената мая е онази мая която седи в хладилниците в супермаркета - на кубчета.
ОтговорИзтриванеВеси много ще се радвам да ми откраднеш рецептата!