понеделник, 24 октомври 2011 г.

Френска селска торта и награда



Много се изсписа по форумите за тази торта, а аз все недоумявах големият интерес към нея. Обаче съвсем наскоро ме зачовърка какъв може да е вкуса и наистина ли е толкова божествено вкусна както казват всички. Единствено което можеше да направя е да си набавя продуктите и да запретна ръкави... Сега вече знам... Не, не е толкова вкусна - много по-вкусна е от колкото очаквах!
Рецептата е на сладкарници Канея


Продукти за блатовете:

1 яйце
50гр. маргарин
400гр. брашно
150гр. захар
200мл. прясно мляко
2с.л. мед
2ч.л. сода


*Яйцето и захарта се разбива с миксер. Към тях се дибавят, млякото, меда, содата и маргаринът.
*Получената смес се вари около 30 минути на бавен огън. Когато цветът на сместа стане златист свалете от огъня.
*Прибавете към топлата смес брашното и замесете тесто.
*Правят се топки с тегло 85гр. и от тях се разточват блатовете - при мен 10 с диаметър 24см. и дебелина 2-3мм.
*Внимаваите при печенето, защото блатовете стават много бързо готови.
*За една торта се използват само 5 блата. Останалите пет ние си ги изядохме като бисквити - много са вкусни!


Продукти за крема:

1л. заквасена сметана
11с.л. захар
200гр орехи

*Сметаната и захарта се разбъркват на ръка.

*Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с натрошени орехи.
*Тортата се прави само с 5 блата.
*Готовата торта се повива на наилон и се прибира за пет часа в хладилника.


Голяма съм шматка де... Преди няколко дни Елексирчето  сподели две награди с мен, а аз все забравям да се изфукам. Много благодаря за усмивката която придизвика в мен.



Аз от своя страна искам да споделя тези награди с

15 коментара:

  1. Деси, тортата наистина изглежда ужасно вкусно! Несъмнено ще се прави, обичам орехи. Само се зачудих дали 1 лъжица заквасена сметана не е малко?
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Деси, да знаеш само от кога и се каня на тази торта :) и като гледам сега твоята, се чудя защо ли още не съм я направила... Мноого ти е вкусна тортичката - запазвам си рецептата!!

    Хубава седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Първо честити награди! Още много да се множат в блогчето ти :) А тортата наистина заслужава голямо внимание! Аз съм правила един от вариантите, които има в блог-пространството, но при първи повод ще опитам и твоето предложение! Неустоимо вкусно изглежда :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Зорница сметаната е един литър :)
    Ангелова не се чуди ами при първа възможност си я направи!
    Габи мерси за пожеланията.
    Хубава и усмихната седмица пожелавам и на трите!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересна торта с парено тесто:) Непременно ще я опитам.Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Деси, тази торта е специфична и вкусна. Справила си се чудесно-аз все не намирам кураж и настроение да я приготвя. Честити награди!
    Много ме трогна желанието да ги споделиш с мен! Усмихната и пълноценна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Траяна - няма да съжаляваш!

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет наистина е много вкусна! Кураж за какво - тортата е много лесна за приготвяне. Нужно ти е само настроение :)

    ОтговорИзтриване
  9. Тази торта наистина много нашумя из форумите. Скоро я гледах,а сега докато чета страхотното й преставяне, със сигурност ще я спретна. Изглежда лесна,особено за хора,на които трудно им се отдава сладкарството.
    Браво,много съблазнителни снимки. Иде ти да си отхапеш от тях!

    ОтговорИзтриване
  10. Деси,радвам се,че си стимулирана и тонизирана от наградките,а тортата е разкошна,леко небрежна,супер просто!Щом е със заквасена сметана-обожавам!И при мен е още в графа предстоящи!

    Хубав ден пожелавам!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  11. Шмати :)), честита награда и поздравления за тортето! Да кажа, че ми харесва, ще излъжа, защото адски много ми харесва тази торта :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ninfil благодаря за милите думи, а тортата наистина не е трудна и не иззискава кои знае колко време за приготвянето и.
    Роси аз съм по небрежните тори просто защото не мога да ги украсявам :)
    Fedora маман ми казва така - Шмати :) Радвам се, че тортата ти допада!

    ОтговорИзтриване
  13. Тази торта все ми се мярка пред очите. Да взема и аз да я направя. Зарази ме с идеята. като гледам колко вкусна изглежда твоята, ми се приисква да я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  14. Vesi ако я направиш няма да съжаляваш!

    ОтговорИзтриване
  15. страхотна тортичка,още другата седмица ще имам повод да я пробвам
    заповядай при мен за една награда http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

    ОтговорИзтриване