петък, 23 септември 2011 г.

Пенне риагате с доматен сос и шпек / Penne rigate con salsa di pomodoro e salame


В неделя преди обяд бях на разходка в Кастильон Фиорентино - малко старинно градче в област Тоскана с местенца на които се разкрива невероятна панарома.
Ще ви покажа няколко снимки и накрая типично по италиянски ще почерпя с паста.



 Нещо красиво от цветарския магазин.

 По цялата статуя са изографени различни формули.

 Типичните за италипнските къщи малки прозорчета.

 Eто го и Пешо...така го кръстихме ние.

 Чешмата с лошият паток.

 Любимите ми тесни улички пълни с безброи саксии и цветя.


 Изглед от горната част на града.


 Малко магазинче за керамика.

 Това е една от многобройните църкви в града.

 Изглед към креостта.

 Спомен от войната през 1940г.


 Панорамен изглед от друг край на града.

 Стената на градската бибилиотека.

 Много е красиво, чисто и спокоино.


 Хубавите магазинчета за сувенири - тук мога да изгубя поне час в разглеждане на джунджуриики :)



Противно на всички които твърдят, че са фенове на италиянската кухня и в частност пастата аз пък почти я ненавиждам. Поне веднъж седмично в къщи се ядът макарони, но обикновенно аз дори не си правя труда и да опитам. Тези тук бяха доста ароматни и се радваха на добри отзиви от останалите. Италиянците казват, че една порция паста е 80гр. аз лично я правя на око за това и тук няма да споменавам количество. Та ето и днешната рецепта която е приблезителни мерки.


Продукти за трима:

Паста Penne rigate
два големи домата
около 100гр. шпек салам
скилидка, две чесън
пармиджано
черен пипер
зехтин
босилек
финна сол
едра сол

*В тиганче запържете нарязаните скилидки чесън в малко зехтин.
*Прибавете и нарязаният на кубчета салам.
*След като се запържи се прибавят настърганите домати, босилека и черния пипер.
*Оставете да къкри докато соса се сгъсти.При необходимост посолете с финна сол.
*Сложете водата да заври. Добавете едрата сол и след това макароните.
*Варете според указанието на опаковката като периодично разбърквате.
*Отцедете готовите макарони от водата и разбъркаите хубаво със соса. 
*Добавете и кашкавала.

И понеже макароните се ядат горещи веднага след тяхното приготвяне ще ви споделя един трик.
Ако макароните са ви вече сварени, и нямате възможност да ги сервирате веднага в тенджерата в която се намират с врялата вода се прибавя чаша студена вода. Така може да отловите тяхното сервиране с 15 до 20 минути без да повлияте на вкусовите качества на пастата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар