четвъртък, 11 август 2011 г.

Лимонов медовик / Torta con sapore di miele e limone




За трети път приготвям тази торта по рецепта на Селма от форума на мамите и смея да твърдя, че си спечели място в личната ми класация за най-вкусни торти.

Продукти за блата:                                            Ingredienti:

3 пълни с.л. мед                                            3 cucchiai di miele  
100гр. краве масло                                        100g. di burro
3 яйца                                                             3 uova
1 бакпулвер                                                    1 lievito d'angelo
3с.л.олио                                                         3 cucchiai di olio
200гр. брашно                                                200g. di farina
180гр. захар                                                    180g. di zucchero
кората на 1 лимон                                         scorza di 1 limone


*Медът и кравето масло се разтапят на слаб огън.
*Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
*Добавя се охладено масло и се разбърква добре.
*Добавят се всички останали продукти за блата.
*Получава се гъста смес която изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка.
*Пече се на 180С до готовност.
*!Първите 20 минути не отваряйте фурната.
*Готовият блат се оставя да изстине и се разрязва на две.

*Fatte sciogliere di miele e il burro.
*Sbattere il uova e zucchero.
*Aggiungere il burro raffreddato e mescolare per bene.
*Aggiungere tutti gli altri prodotti.
*Mettete la miscela in una teglia imburrata e infarinata.
*Cuocere fino 180 C.
*! Primi 20 minuti non aprite il forno.*Quanto in pasto e pronto lasciate  raffreddare e tagliate a due.



Продукти за крема:                                              Ingredienti per la crema:

800гр. заквасена сметана                               800g. di panna acida
150гр. захар                                                     150g. di zucchero
2 ванилии                                                       2 bustine di vaniglia

200гр. орехи                                                   200g. di noci

*Всички продукти освен орехите се разбъркват добре в купа.

*Tutti i prodotti senza gli noci mescolate in una ciotola.



За сиропиране:                                                    Per lo sciroppo:

сока на 1 лимон                                                 il succo di 1 limone
20мл. вода                                                          20ml. di acqua
2с.л. захар                                                          2 cucchiai di zucchero

*Първият от блатовете се сиропира и се покрива с половината от крема.
*Поръсва се с част от орехите.
*Слага се вторият блат и се сиропира.
*Слага се останалата част от крема и поръсваме с орехите.
 *Прибираме тортата за около 20 часа в хладилника.















1 коментар: