вторник, 4 юни 2013 г.

Чийзкейй с ябълки



Смело искам да ви заявя, че това е най-вкусният чийзкейк който съм опитвала някога!
Няма такава наслада, невероятната комбинация от вкусове и аромати ще накара и вас да се влюбите в този изтънчен (за мен) десерт!
Рецептата е на Павлина от Casa Perfetta , аз направих съвсем малки допълнения в рецептата с който мисля, че засилих екзотичната нотка във вкуса.


Продукти за блата:

1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
113 г. разтопено краве масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. джиндифил
1 щипка сол
1 1/2 ч.ч. обелени и нарязани ябълки на кубчета
3/4 ч.ч. нарязани орехи

*Загряваме фурната на 150 С.
*Покриваме с хартия дъното на форма с падащи стени, а отвън я "опаковаме" добре с алуминиево фолио. Така пропускаме рискът кремът да изтече във фурната.
*Нарязаните орехи се запичат в нагорещен тиган. Разстилат се на дъното на тортената форма.
*Пресяваме канелата, джиндифила, бакпулвера, солта и канелата.
*Маслото и захарта се разбиват добре след което се прибавя яйцето.
*Разбиваме с миксер още 2-3 минути и добавяме пресетите съставки, разбъркваме  прибавяме и нарязаните ябълки.
*Внимателно изсипваме тестото върху нарязаните орехи.
*Оставяме на страна.


За крема:

3 яйца
400 г. качествено крема сирене
50 г. рикота
1/2 ч.ч. захар
1 с.л. ванилова есенция

*Всички съставки се разбъркват до получаването на гладка смес.
*Изливаме крема върху подготвения вече блат.
*Пече между час и час и 15 минути.
*Оставяме чийзкейът да се охлади напълно и чак тогава го вадим от формата.


За ябълковият топинг:

65 г. краве масло
1/2 ч.ч. захар
сокът от половин лимон
3-4 големи ябълки- обелени и нарязани на филийки

*Маслото се загрява в дълбок съд, добавят се захарта и лимоновият сок.
*Бърка се не прекъснато с дървена лъжица, до пълното разтваряне на захарта.
*Добавят се ябълките и съдът се покрива с капак. Оставя се да ври 10 минути като периодично се разбърква.
*Махате капакът и варите още около 10 минути.
*Оставяте леко да се охлади, след което разпределяте топингът, върху изстиналият кейк.


За карамеления сос:

1/2 ч.ч. кафява захар
65 г. краве масло
1/4 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. сладкарска сметана

*Всички продукти се смесват и слагат на тих огън.
*Разбърквате периодично, след като карамелът заври, оставете на котлона за още 2-3 минутки.
*Съхранявайте в хладилник, като преди сервиране леко затоплите в микровълновата печка.
*Гарнирайте всяко парченце чийзкей обилно с карамелен сос.


2 коментара:

  1. Отдавна свърши ама спомена за него ме развълнува всеки път като си помисля :) Божествен десерт!

    ОтговорИзтриване