сряда, 15 май 2013 г.

Торта Мимоза



Една малко закъсняла публикация, но по-добре късно от колкото никога. Това е една торта, която тук в Италия се приготвя за 8 март. Символът, цветето което се подарява на жените в този ден е Мимоза, а нашата торта много напомня малките, рошави листенца на това цвете и от там идва името и. Аз лично обаче, не смятам да дойде следващият 8 март за да си направя този десерт отново...тортата е толкова вкусна, ефирна, с лек аромат на ананас, че ще си е живо наказание ако лиша себе си и близките от нея! Опитайте и вие, сигурна съм , че ще ви хареса.
Срещат се много варианти за пригтвянето на торта Мимоза - повечето от тях включват някакъв вид ликьор, моето предложение обаче е малко по различно.



Започнете с приготвянето на крема.

Продукти за крема:

500 мл. прясно мляко
150 гр. захар
2 яйца
75 гр. брашно
ванилия
250 мл. течна сметана
1 консерва ананас

*Млякото и захарта се кипват.
*Жълтъците се отделят от белтъците.
*В купа се разбъркват жълтъците и към тях се добавя пресятото брашно и и малко от врялото мляко, разхладено с малко вода.
*Разбърква се хубаво до получаване на гладка каша, която се добавя към врялото мляко.
*Бърка се с дървена лъжица докато се сгъсти.
*Сваля се от огъне и се добавя ванилията.
*Кремът се покрива плътно със свежо фолио, за да не хваща коричка.
*Оставя се да изстине напълно.
*Сметаната се разбива и се прибавя към крема,  разбърква с дървена лъжица.
*Ананасът се нарязва на ситни кубченца и се прибавя към крема.

  

Продукти за блата:
150 гр. натурално нишесте
100 гр. брашно
250 гр. захар
6 яйца
настъргана кора на 1 лимон
1 бакпулвер
1 ванилия

*Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем.
*Добавя се нишестето, пресятото брашно и бакпулвера.
*Разбърква се добре и се добавя ванилията и настърганата кора от лимон.
*Пече се в предварително загряла фурна на 180 С.
*Изпеченият блат се оставя върху решетка да изстине.
*Изстиналият блат се разрязва на две НЕ равни части. Единият блат трябва да бъде по-дебел от другият.
*Дебелият блат се издълбава с лъжица, като се оставя тънък борд по края. Трохите се оставят на страна, защото ще ни трябват.
Необходими са още:
250 мл. сметана


Сглобяване на тортата:

*Блатът се сиропира с сокът от консервата ананас.
*В средата се излива млечният крем и отгоре се поставя вторият блат.
*Отново се сиропира обилно.
*Сметаната се разбива и с нея се намазва тортата.
*Поръсва се с натрошените трохи.
*Прибира се за една нощ в хладилника.

! Akо се въоражите с търпение и изчакате тортата поне два дни ще се наслаждавате на един невероятен вкус!

Това е вариантът в чашки с останалите ми продукти.







1 коментар: