неделя, 13 май 2012 г.

Бобмболони




Тези меки италиански понички са любимата ми тукашна закуска.От доста време изпробвам рецепти, но до сега никога не бях попадала на сполучлива. Сега обаче, смея да твърдя, че намерих подходящата комбинация от продукти. Рецептата е на Лука Монтерсини.


Продукти за около 30 понички:

600-700 гр. брашно манитоба
150 гр .захар
435 гр. яйца (около 7-8 яйца)
150 гр. краве масло на каша, но не разтопено
20 гр. прясна бирена мая
0,5 гр. лимонова есенция
2 прахчета ванилия


*В купа смесете брашното, захарта , натрошената на трохи бирена мая, ароматите и половината от яйцата.
* Започнете да месите, малко преди да са се усвоили напълно яйцата започнете да добавяте на части останалите.
*Когато тестото започне да става гладко и еластично започнете да добавяте маслото на части. Накрая добавете солта и до омесете тестото. 
*Приберете в хладилника за един час. 
*Разделете охладеното тесто на топки с големина около 50 грама. Оваляйте ги в брашно и ги оставете да втасат за около час и половина на топло. 
*Втасалите топки сплескайте с ръце да станат като малки американски палачинки. Пържете в зехтин или свинска мас загрята до 160 градуса.

! Всъщност пърженето се оказа най-трудната част, защото бързо прегарят от вън и остават сурови от вътре. Аз не разполагам с кухненски термометър и ми беше трудно да преценя кога олиото е с необходимата топлина.Необходимо е през цялото време докато се пържат да се обръщат. 
*Готовите понички поставете върху домакинска хартия за да се отцедят от мазнината. *Оваляйте ги в захар и ги напълнете по желание с крем, мармалад или течен шоколад.

4 коментара:

  1. Деси, много изкушаващо изглеждат тези бобмболони :) Добре, че не съм наблизо да се изкуша да злоупотребя с тях. Пожелавам ти една прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Деси,това си направо бомбени бобмболони.Сигурно не може само с една да се задоволи човек-изглеждат много вкусни.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, можеш само да съжалявач, че не си наблизо :)
    Живка, аз изядох 5 :)

    ОтговорИзтриване