сряда, 28 септември 2011 г.

Цитрусова торта с бял шоколад




Нали ви казах, че всяка седмица искам да приготвям по една нова торта - е не съм забравила.
Този път изборът за торта беше на Стефан. Рецептата е от една италиянска книжка "Deliziosi dolci e dessert".





Продукти за блатовете:

120гр. брашно
4 яйца
80гр. захар
60гр. разтопено краве масло

*Загреите фурната на 180 С и намаслете една тавичка с диаметър 20см.
*Пресеите брашното три пъти.
*С миксер разбиите яйцата и захарта за 6 минути.
*Добавете половината брашно и разбъркаите.
*Добавете охладеното краве масло и останалата част от брашното.
*Половината от полученото тесто изсипете в намаслената тавичка.
*След като блатът е изпечен го оставете за 2 минути във формата след което го извадете и поставете върху решетка да се охлади.
*Изпечете и вторият блат.

!Аз изпекох два блата, вторият от които се получи доста дебел. След като изстина го разрязах и тортата ми стана с три блата.


При приготвенето на крема имах затруднения и се наложи да импровизирам по време на работата. Продуктите които са посочени в книгата просто са напълно недостатъчни за приготвянето на крем. Аз прибавих мляко но не измерих точно колко. Прибавях постепенно до получаването на нормално гъст крем.

Продукти за крема:

2с.л. царевично нишесте
4с.л. вода
4с.л. сок от лимон
4с.л. сок от портокал
1с.л. настъргана кора от лимон
1с.л. настъргана кора от портокал
100гр. захар
2 жълтъка
20гр. краве масло
около 300-400 мл. прясно мляко

*В тенджерка разтворете нишестето заедно с водата.
*Прибавете сока от лимона, сока от портокала, настърганите кори и захарта.
*Сложете на огъня и постепено почнете да прибавяте прясното мляко като непрекъснато бъркате с дървена лъжица.
*Не прибавяйте всичкото мляко наведнъж за да не стане рядък  крема.
*След като кремът е готов се сваля от огъня и към него се прибавят жълтъците и кравето масло.
*Покрива се с найлон за да не хваща коричка и се оставя да се охлади.

Продукти за покриващият крем:

100гр. бял шоколад
150мл. сметана

*Сметаната и шоколада се варят след което се оставят за няколко часа да изстинат напълно.
*Хубаво е сметаната да преседи за някой час в хладилника след което се разбива с миксер.


За украсата:

Кората от 1 лимон
Кората от 1 портокал
60гр. захар
200гр. бял шоколад

*Свалете кората на лимона и портокала.
*Изрежете формички по избор.
*В малка тенджерка сложете захарта с малко вода и оставете да заври.
*Прибавете формичките и оставете 5 минути да ври.

*Слепете блатовете с крема
*Отгоре покриите със сметанта.

*Нарежете шоколада на лентички и украсете.
*Прибавете и и охладените формички.



Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Уха,страхотна е тортата,браво,Деси!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Елексир. Блатовете са малко плътнички за моя вкус. Иначе цитрусовият аромат в комбинация с бял шоколад е супер!

    ОтговорИзтриване