събота, 10 септември 2011 г.

Торта Египет / Torta Egitto







Това е тортата която приготвих за педесетият рожден ден на Пени (кандидат свекървата).
Рецептата видях при Дани Динева. Каквото и да кажа за тази торта то ще е малко. Невероятно съчетание на карамел, лешници...нежен млечен крем който гали небцето!

Продукти за 1 блат:
! За тортата са нужни 3 блата.


2 белтъка
40гр. финно смлени лешници
1/2с.л. брашно
1/2с.л. захар

*Белтъците се разбиват на гъст снях заедно със захарта.
*Прибавят се лешниците и брашното и се разбърква внимателно с лъжица.
*Тавичка с диаметър 26см. се застила с домакинска хартия и отгоре се изсипва тестото.
*Пече се в предварително загрята фурна на 170 С за 20 минути.




Продукти за жълтия крем:

10 жълтъка
10с.л. захар
5 1/2 с.л. брашно
340мл. прясно мляко
170гр. краве масло
ванилия

*В малка тенджерка се разбъркват захарта, яйцата и брашното.
*Добавя се млякото.
*Всичко се бърка на тих огън до получаването на гъст крем.
*Добавя се ванилията и кремът се оставя да се охлади напълно.
*Кравето масло се разбива и се прибавя към охладеният млечен крем.
*Всичко се разбърква с миксер до получаването на гладка смес.


Продукти за белия крем:

200мл. сладкарска сметана


За карамела:

200гр. захар
120гр. едро смлени лешници
6с.л. вода
1с.л. оцет

*В огнеопорен съд се смесват водата и захарта и се слагат на котлона.
*Захарта се вари до пълното и разтопяване след което се добавя оцета.
*Вари се докато сместа се карамелизира.
*Добавят се лешниците и всичко се разбърлва.
*Получения крокант се изсипва на тънък слой върху хартия за печене.
*След като се охлади карамела се начупва с помощта на точилка.
*Оставя се малка част от него за украса.
*Всичкият останал крокант се смесва с гъсто разбитата сметана.



Реденото на тортата става мнооого бързо. Блат, жълт крем, бял крем, блат, жълт крем, бял крем и пак блат. Отгоре се завършва с жълт крем и поресен крокант.

2 коментара:

  1. Деси,
    много хубаво ти се е получила тортата. Прекрасно изпълнение. Радвам се, че ти харесва и чудесен рожден ден е било, сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Даниела. На всички много ни хареса. Определено ще се прави пак. Благодаря, че сподели рецептата.

    ОтговорИзтриване