До сега бях яла само консервиран артишок и честно да си кажа, въобще не ми харесва. От няколко дни обаче слушам колежките, че седят и си готвят (нали сега го има в изобилие на пазара) и реших и аз да експериментирам. Не съм мерила продуктите за това няма да давам точни пропорции. Според количеството и големината на артишока ще прецените какво и колко да сложите.
3 артишока
галета
2-3 лъжици магданозено песто
кашкавал
кайма
сол
черен пипер
вода
зехтин
сока на един лимон
*Почистете външните листа на артишока. Разтворете листенцата и почистете от мъха който се намира в средата.
*Измийте обилно с вода.
*В купа изцедете сока на един лимон, напълнете вода и оставете артишокът за 10 минути да кисне.
*Включете фурната на 180-190 С.
*През това време в малка купичка разбъркайте галета, магданозено песто, сол, черен пипер и малко вода. Трябва да се получи гъста каша.
*Нарежете малко кашкавал на ситно и го разбъркайте с малко кайма.
*Извадете артишокът от водата и го изплакнете отново.
*Разтворете хубаво листенцата и го напълнете с кашата от галета, кашкавала и каймата.
*Завършете с каша.
*Поръсете с малко зехтин и поставете артишокът в малка тавичка. Напълнете вода, колкото да покрива половината от артишока. Посолете.
*Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете около 40-50 минути.
Надявам се да остане доволни от предложението ми!
Това е само една малка подсказка как да приготвите този вкусен зеленчук.
Използвайте въображението си и няма да сбъркате.
Гледах го това във фейса:)Артишок никакъв не съм яла, но това изглежда много вкусно:)
ОтговорИзтриванеТраяна, мерси. Нямам си иедея намира ли се лесно на българскипт пазар, но ако ти попадне пробвай. Не е лош като зеленчук, а плънки много!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Деси, твоят артишок, изглежда много апетитен и привлекателен!
ОтговорИзтриванеTraiana и аз го гледах във Facebook. Харесвам го много, но внимавайте на коя фирма купувате, че веднъж купих от една друга фирма и останах много разочарована, затова вече внимавам да не я сменям.
Деси, поздрави и приятна нова седмица!
Ауу Деси, това е страхотно! Благодаря за идеята.
ОтговорИзтриванеМоля :)
ОтговорИзтриване