За съжеление нямам много информация относно това ястие, незнам дори как се казва, но в едно мога да ви уверя - много е вкусно!
Една позната която е женена за мароканец ме научи как да приготвям тазии вкусотия. Знам, че се приготвя в голям глинен съд, но незнам как се казва. При липсата на такъв може да се използва широк тиган или тавичка. Ще дам приблизителни продукти за четири порции.
Продукти:
2 пилешки бутчета (разделени на горни и долни-общо четири парчета)
270-300гр. нахут от консерва
100-150мл. доамтен сок
1 глава лук
1/2 кафеена лъжичка джинджифил
1/2 кафеена лъжичка шафран
1/2 кафеена лъжишка куркума
2 кафени лъжички червен пипер
сол на вкус
1 с.л брашно
маганоз
олио
*Запържете пилешкото в малко олио заедно със ситно нарязаният лук.
*Прибавете всички подправки освен магданоза.
*Добавете вода колкото да покрие месото и оставете да къкри на слаб огън.
*Когато месото е сварено добавете доматеният сос и измитият нахут. При необходимост добавете още малко вода.
*Варете още около 5 минути на тих огън.
*В малко олио запържете брашното и го прибавете към врящото ястие.
*Варете още около минута, две.
*Свалете от котлона и поръсете обилно със свеж магданоз.
Чудесно предложение:)
ОтговорИзтриванеВ Мароканската кухня използват "тажин" - керамичен съд, със странен капак, в който се задушават чудесно продуктите!
Хубава неделя!
Дани благодаря за пояснението. Виждала съм съда, но незнаех как се казва.
ОтговорИзтриванеАз съм очарована от сладките им, но за съжаление не разполагам с никакви рецепти.
Всичко е много хубаво, но постарайте се да пишете грамотно, моля : съжАление, не знам !!
ОтговорИзтриванеВсичко е доста вкусно само не знам от къде да намеря този шафран, до сега не съм готвила с него, понеже знам че е доста скъп, но е ароматен и все пак не ти трябват килограми, а само няколко грама за да се получи един истински марокански вкус.Рецептата е божествена и още тези дни ще се опитам да приготвя всичко.Много благодаря и за подробното описание,което ни давате и с това за водата беше важно да знаем дали да доливаме още или просто да чакаме да се изпари.Може с едни обикновени продукти, но благодарение на подправките да се получи уникален вкус.
ОтговорИзтриване